European Rural Parliament op bezoek bij Bronlaak

Op donderdag 19 oktober bracht een delegatie van het European Rural Parliament (ERP2017) een bezoek aan Bronlaak in Oploo. Deze samenwerking kwam tot stand door de coöperatie Elsendorp, betrokken bij de organisatie van ERP2017, die goede contacten onderhoudt met Bronlaak.

ERP2017 vindt dit jaar plaats in Venhorst en vertegenwoordigers uit alle landen van Europa ontmoeten elkaar over thema’s waar plattelandsgemeenten en kleine kernen mee geconfronteerd worden. Hiervoor worden diverse excursies georganiseerd in de regio. Een van die excursies was dus een bezoek aan Bronlaak. Bronlaak in Oploo is een antroposofische woon- & werkgemeenschap voor mensen met een verstandelijke beperking. Het wordt ook wel een van de kerkdorpen van Sint Anthonis genoemd. De gemeenschap functioneert ook als een soort dorp. Bronlaak bestaat al bijna 70 jaar, maar kent in feite een hele moderne vorm van zorg verlenen.

Na een welkomstwoord door Peter Lensselink (financieel directeur van DeSeizoenen, waar Bronlaak deel van uitmaak), Tiny Janssen (voorzitter van Coöperatie Elsendorp) en Gina Parr (bewoner van Bronlaak), leidde Natasha van Dijk (Trajectbegeleider) de deelnemers rond over Bronlaak. Het bezoek aan de tuin waar groenten, fruit en kruiden gekweekt worden, werd gecombineerd met het eten van een kop pompoensoep, uiteraard gemaakt van verse producten uit de tuin van Bronlaak. Daarna vervolgde de groep hun weg naar de boerderij en daar werd onder een prachtige herfstzon genoten van een lunch met onder andere brood, jam, kwark, melk, kaas van eigen bodem. Na een heel kort bezoek aan de kaarsenmakerij werd de rondleiding afgesloten met een bezoek aan de winkel. Een aantal deelnemers nam daarbij meteen een aantal souvenirs voor thuis mee. Er werd voor het monumentale Grote Huis op Bronlaak een groepsfoto gemaakt en daarna nam de groep afscheid om hun weg te vervolgen naar het Boerenbondsmuseum om daar meer te leren over de coöperatie.

De delegatie was onder de indruk van Bronlaak en haar manier van werken. Sommige deelnemers gaven ook aan dat het in hun land niet zo goed geregeld is voor mensen met een beperking. Ze vonden het bijzonder dat de mensen op Bronlaak werken en dat er uitgegaan wordt van hun kracht in plaats van hun beperking. Dat vraagt dat je denkt vanuit de bewoner en niet vanuit de organisatie. De delegatie kon zien hoe Bronlaak om gaat met de natuur, voeding en samenwerking met de omgeving, zoals het dorp Elsendorp. Een gemeenschap als Bronlaak kan niet zonder haar omgeving en zonder samenwerking. Bronlaak hoopt dat de deelnemers zijn geïnspireerd en de informatie kunnen gebruiken in hun eigen land, maar ook voor Europa als geheel.

 

Foto door Kleine Kernen Krant