Kunstwerken van Edwin Smet op Bronlaak

In de foyer op Bronlaak vindt u tot 16 mei werk van kunstenaar Edwin Smet. Daarnaast kunt u in Lunchroom Markant tot 14 maart werk van Edwin bewonderen.

Edwin Smet (1972) werkt als grafisch ontwerper vooral aan boeken en typografische vormgeving. De afgelopen tien jaar profileert Smet zich ook als beeldend kunstenaar. Hij wilde weten wat aan te vangen met het thema natuur, en hoe de mens enige kans maakt iets tegenover die indrukwekkende ‘prestatie’ te zetten. De natuur produceerde bomen, mieren, rotsen – wat doen wij mensen?

Lange tijd richtte hij zich op de neiging van de mens om het landschap te verwoesten en negatief te beïnvloeden, maar dat verschoof gaandeweg naar de totaalinvloed die de mens uitoefent op de drukbevolkte en intens gebruikte wereld en haar landschap, volledig door haar ontworpen en ingericht. Verrommeling, vernietiging, maar ook structuren, oplossingen voor de (menselijke) aanwezigheid. Steeds wel met de onderliggende gedachte dat wij te gast zijn in de natuur, en zij het is die het laatste woord heeft.

De schilderstape, een massa-geproduceerd materiaal dat Smet veelal in het werk gebruikt – normaal gesproken beschouwd als waardeloos – wordt gebruikt als bouwsteen. Als moleculen, kleine stukjes en beetjes, steen op steen, wordt het herhaaldelijk op elkaar gestapeld en geplakt totdat iets ontstaat wat door kan gaan als het eigen, door tijd en stille aandacht gevormde landschap.