Actie: Red onze zaden!

Steeds vaker vragen grote zaadbedrijven patent (octrooi) aan op natuurlijke eigenschappen van groenten. Zo is bijvoorbeeld patent verleend op paprika’s met een natuurlijke afweer tegen schadelijke insecten. Daarmee worden deze zaadbedrijven eigenaar van alle zaden, vruchten en planten met deze eigenschap. Andere bedrijven mogen deze eigenschap dan niet meer vrij gebruiken in hun eigen rassen.

Waarom deze actie?
Er zijn al meer dan honderd patenten verleend op natuurlijke eigenschappen van planten en meer dan duizend zijn aangevraagd! Om dit proces te stoppen, moet de Europese octrooiwet worden aangepast. Patenten staan dit voorjaar hoog op de politieke agenda in Brussel, dus komt Stichting Bionext in actie. En jij kunt helpen! Samen met onze winkel op onze zorginstelling Bronlaak (Oploo): de Waterman!

Doe mee!
De Waterman doet mee aan de actie tegen patenten op ons voedsel! Want als zorginstelling op antroposofische basis, vinden we biologische groenten en fruit belangrijk. In de winkel, waar biologisch (dynamische) groenten, fruit en kruiden wordt verkocht, kun je een actiesetje kopen van vijf door patenten bedreigde gewassen. Het gaat om tomaat, broccoli, paprika, mais en courgette. Allemaal biologisch natuurlijk! Je kunt die zaden zaaien in je tuin (tot eind 2019) of in de diepvries leggen (je kunt ze tot 10 jaar bewaren). Daarna kun je je aanmelden op www.degrootstezaadbank.nl Daarmee vormen we samen de grootste zaadbank van Nederland!

Openingstijden van De Waterman
Kom dus naar De Waterman (Gemertseweg 36 in Oploo), koop een setje biologische zaden en ondersteun de actie! De Waterman is van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.30 – 16.45 uur.
En ben je er toch? Kijk dan ook eens naar onze biologisch-dynamische groenten, kaas, yoghurt en kwark. Ook kun je bij de Waterman producten van Weleda en Urtekram kopen. En zoek je een cadeautje? Dan zijn er leuke dingen te koop die op Bronlaak gemaakt worden, zoals kaarsen, sjaals, kaarten, theedoeken, serviesgoed en producten van hout.

Waterman 1