tuinderij De Kiem

Zorgtuinderij de Kiem is een biologisch-dynamische tuinderij waar groenten, klein fruit en kruiden worden geteeld. Deze tuinderij is één van de oudste biologisch-dynamische tuinderijen in Nederland maar vooral een bijzonder mooie plek op Bronlaak in Oploo (gemeente Sint Anthonis).

 

BL winkel 10-1

Oudste werkgebied
Tuinderij de Kiem is het oudste werkgebied van Bronlaak en is ooit opgezet om Bronlaak, als gemeenschap, te kunnen voorzien van voedsel. Bronlaak is sinds het begin van haar bestaan steeds gegroeid en de tuinderij groeide al die jaren mee. De oppervlakte, het aantal gewassen en het aantal medewerkers groeiden samen met Bronlaak om aan de vraag te kunnen blijven voldoen.

Leren van elkaar
Het samenwerken is een belangrijk onderdeel van het werken op zorgtuinderij de Kiem. Dit geeft de mogelijkheid om van elkaar te kunnen leren. En wat de ene medewerker niet kan, kan een ander wel. Zo vullen wij elkaar aan en wordt op deze manier al het werk gedaan.

Producten
De tuinderij levert groenten, klein fruit, kruiden en thee aan winkel De Waterman. Ook bevoorraden wij de Keuken en Lunchroom Markant met heerlijk biologisch-dynamische groenten en fruit. De producten van zorgtuinderij de Kiem zijn van hoogwaardige kwaliteit en de medewerkers werken iedere dag hard om deze kwaliteit te waarborgen. Er worden wel 25 soorten kruiden en 45 verschillende soorten groenten geteeld waaronder vele vergeten groenten.

 

20150415_120139De Waterman 04LR

Biologisch-dynamisch
Tuinderij de Kiem heeft een Demeter keurmerk en is daarmee een biologisch-dynamische tuinderij. Dit betekent dat ze geen bestrijdingsmiddelen gebruiken en een gesloten kringloop naleven. Er worden bijvoorbeeld geen meststoffen van buitenaf ingekocht; in plaats daarvan wordt de mest van de koeien van Bronlaak gebruikt. Ook wordt het zaai- en oogstschema aangepast op de invloeden vanuit de kosmos. Kijk voor meer informatie op de website van de vereniging van biologisch-dynamische landbouw.

Werk voor iedereen
Veel werk wordt in groepsverband gedaan maar er is ook de mogelijkheid om zelfstandig te werken, door de ruimte die de tuinderij biedt. Zorgtuinderij de Kiem kweekt ook plantgoed op voor derden en zijn een erkend leerwerkbedrijf. Sommige medewerkers leren over het verwerken van kruiden, of groeien in hun kennis van de planten, of bijvoorbeeld de bemesting. Anderen leren te lopen met een kruiwagen of leren het gereedschap te hanteren. Op deze biologisch-dynamische tuinderij is er werk voor iedereen. Voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bestaat er de mogelijkheid om een leerwerktraject te volgen.

Tuinderij De Kiem is onderdeel van het agrarisch zorgbedrijf van Bronlaak in Oploo (gemeente Sint Anthonis).