bewonerspagina

Bezichtiging van de groeve in Sprimont

IMG_4255

Op woensdag 12 augustus was het dan eindelijk zover voor de mannen van de Blauwe Wachter. Het uitstapje waar ze zo naar uitkeken sinds het bezoek van ” hun” beeldhouwer Lou Dolmans, die daar hard werkt aan het beeld van de Blauwe Wachter. Ze waren allemaal erg benieuwd naar de groeve en naar het beeld…..Wat zou Lou al hebben gedaan?

Om 13.00u stapten ze, met lunchpakket, in de gehuurde bus en gingen op weg. Sander was de chauffeur en Eef was ook van de partij. Om 14.00u kwamen we bij de groeve aan. Lou had met de opzichter van de groeve geregeld dat de bus achter zijn terreinwagen mocht rijden om alles te bekijken. Uitstappen mocht niet vanwege de veiligheid, maar dat was nu net helemaal prima, aangezien drie van de mannen niet zo mobiel zijn. Eerst reden we naar een nabij gelegen groeve waar de steen van het beeld van de Blauwe Wachter vandaan komt. Daar mocht de bus aan de rand van de groeve parkeren en met de schuifdeur open hadden we een panoramisch uitzicht en konden alles eens goed bekijken. We keken allemaal onze ogen uit. Lou vertaalde voor ons de informatie van de opzichter uit het Frans en vragen van de mannen, Eef en Sander werden beantwoord.

Daarna reden we terug naar de groeve waar al de beeldhouwers aan hun beeld aan het werk waren. Daar mochten we eerst aan de rand van de groeve weer kijken en toen heel voorzichtig achter de terreinwagen van de opzichter de berg afrijden de groeve in. Daar zagen we de reusachtige machines die aan het werk waren van dichtbij, terwijl we stapvoets door de groeve reden, eerst helemaal naar beneden en daarna weer langzaam omhoog de groeve uit…. Links en rechts naast ons de hoge wanden met de hardsteen ,die daar losgemaakt ( met dynamiet) wordt en gekapt, goed zichtbaar.

IMG_4221

Weer boven aangekomen reden we naar een grote plek waar we de machines konden zien die de hardsteen “snijden” , opslaan, vervoeren en wat al niet meer…..weer werden de nodige vragen gesteld en informatie gegeven. Uiteindelijk kregen we allemaal een versnapering bij de buffetwagen op het terrein waar we even konden uitrusten van alle indrukken en als laatste moest iedereen toch echt even ” hun” beeld gaan bekijken. Alle mannen liepen er resoluut op af ondanks de herrie van de machines die de beeldhouwers gebruiken bij hun werk, het stof en de ongelijke grond onder hun voeten, ze moesten er gewoon naar toe……!

Lou gaf uitleg en liet alles goed zien, de steen werd aangeraakt; er werd op geklopt, gewreven, geduwd en geaaid…..wat een reusachtige brok steen….om eerbiedig bij te worden….zoveel jaar oud…..gekapt uit de groeve…..en dan liggend op een stellage door Lou bewerkt tot het beeld van de Blauwe Wachter……We werden er, zonder uitzondering, allemaal even stil van…
Van Lou mocht iedereen een steen uitzoeken om mee te nemen en Roger koos meteen voor een flink stuk dat Lou van ” hun ” steen had afgehaald. Hij was erg zwaar maar Roger is sterk en dus ging hij mee naar huis…!! Christian, kreeg een mooie, kleine, platte steen, die hij vanaf dat moment niet meer uit handen gaf… Het was ook tijd om te gaan, al 15.40, de tijd was omgevlogen!

IMG_4251

Nadat we de opzichter Walter en Lou uitgebreid hadden bedankt reden we weer richting Heerlen en daar aangekomen werd aan iedereen die het wilde horen verteld over de belevenissen in de groeve. Roger en Marcel plaatsten de steen van “hun” grote steen in de tuin, als “mini beeld” in afwachting van het echte, grote beeld dat komen gaat….. Dat duurt nog wel even, is weer iets om naar uit te kijken, want het plaatsen en onthullen van het beeld van de Blauwe Wachter zal natuurlijk niet zonder alle aandacht en passende festiviteiten gebeuren.

Wordt vervolgd…

Dettie Ritzerveld.