Leer – en werktrajecten

In de Stentor, editie Salland staat interview over de startende leer- en werktrajecten van Overkempe

Daan wil zich in winkel beter kunnen redden

Ja, het streelt Daan Veldthuis wel dat hij als eerste het nieuwe leer- en werkproject van Overkempe in Olst-Wijhe volgt. „Of ik het een eer vind?” De bewoner van de woonwerkgemeenschap voor mensen met een verstandelijke beperking schiet in de lach. „Ja, eigenlijk wel”, plooit hij opnieuw zijn gezicht.

4

 

Hij ziet het helemaal zitten om zich met het programma verder te bekwamen in het werken in de papier- en cadeauwinkel van Overkempe in het Holstohus. Vertrouwd terrein voor de 29-jarige Olstenaar. Al enkele jaren komt hij er om allerlei klussen te doen.

Hij plakt er vlaggetjes, maakt stickers, geeft planten water, noem maar op. Wat beschroomd laat hij erop volgen dat het maken van bakjes van pulp niet zijn ding is. Hij staat liever in de winkel. Klanten helpen. „Ja, ik maak graag een praatje met mensen.”

Zo nu en dan loopt hij in de papier- en cadeauwinkel vast. Zoals met het bedienen van de kassa. „Als ik een aantal keren verkeerd op de kassa aansla, krijg ik een groen scherm. Ik weet nog steeds niet hoe je dat weg krijgt. Dan heb ik hulp nodig van onze begeleiders.”

Voor hem op tafel ligt de map die hoort bij het leer- en werkproject ‘medewerker winkel’. Stap voor stap staat erin aangegeven wat ze moeten doen om in de winkel te kunnen werken. ‘Open de deur’, ‘Doe het licht aan’, ‘Pak de sleutel van de kast’, ‘Open de kassa’, ga zo maar door.

Daan kon tot dusver een begeleider aanschieten als hij op een probleem stuitte. Wat voegt het leer- en werkproject dan toe? Daan hoeft er niet lang over na te denken. „Dan kan ik zelfstandiger werken”, zegt hij. „Hoef ik niet zo vaak meer anderen om hulp te vragen.”

‘Zelfvertrouwen groeit als ze iets zelf kunnen’

Leren in de praktijk, werkervaring opdoen. Het is zo belangrijk, ook voor mensen met een beperking. Weet ook Linda de Wal, die op een Brabantse vestiging van De Seizoenen (waaronder Overkempe valt) zag hoe ze werkten met het leer- en werkproject. „Het is goed voor hun ontwikkeling. Hun zelfvertrouwen groeit als ze iets zelf kunnen.”1

Ze is trajectbegeleider bij Overkempe. Met Jolieke van der Weele, werkleider bij deze organisatie, heeft ze de leer- en werkmethode voor Olst-Wijhe opgezet. Het programma bestaat uit de basismodule ‘medewerker winkel’ en drie richtingen waaruit ze kunnen kiezen: een uitstapje naar een ander bedrijf, werken bij supermarkt Plus, meedraaien op de papier- en kopieerafdeling van Overkempe in het Holstohus.

In de papier- en cadeauwinkel in het Holstohus werken vijftien bewoners van Overkempe. Bij hun werkzaamheden zijn ze vaak afhankelijk van hulp van hun begeleiders. Van der Weele: „Zonder hulp raken ze verstrikt in een web van gedachten. Dan hebben ze de voordeur van de winkel geopend, en vragen zich af: ‘En wat nu?’”

Voor de deelnemers aan het leer- en werkproject ‘medewerker winkel’ staan de handelingen beschreven die ze achtereenvolgens moeten verrichten. Ook met illustraties zijn de acties in beeld gebracht, speciaal voor hen die niet kunnen lezen en schrijven. Van der Weele: „Wat moet je doen om als medewerker in een winkel goed te functioneren? De informatie biedt hen houvast.”

Niet alleen bewoners van Overkempe komen voor het project in aanmerking. De Wal: „Tevens mensen uit het wmo (wettelijke maatschappelijke ondersteuning, mv)-bestand kunnen er aan deelnemen. Bijvoorbeeld iemand die al twintig jaar in de bijstand zit, geen werkervaring heeft. We willen er naar toe dat ook mensen zelf het leer- en werkproject inkopen.”