Verhalen van cliënten: het verhaal van Daan

Daan is een jonge man van 30 jaar. Hij kwam in 2004 bij Overkempe wonen en werken.

Steeds meer zelfstandig
Toen Daan bij Overkempe kwam wonen, was dat in een van de huizen op het terrein. Na een jaar kwam er de mogelijkheid meer zelfstandig te gaan wonen in een huis buiten het terrein van Overkempe. Die kans pakte Daan met beide handen aan. Met succes, want hij kan de zelfstandigheid goed aan en het bevalt hem prima. Hij kookt inmiddels zelf, doet de was en hij kan in zijn vrije tijd gaan en staan waar en wanneer hij wil. Deze vrijheden bevallen hem heel goed. Eventueel kan hij een traject in om begeleid zelfstandig te gaan wonen, maar daar heeft hij nu nog geen behoefte aan. Hij is heel tevreden zoals het nu gaat.

Verschillende soorten werk
Ook al geniet Daan van allerlei vrijheden in zijn woonvorm, hij wordt wel verondersteld zijn afspraken na te komen en op zijn werk te verschijnen.  Hoewel hij soms wel zin heeft om lekker thuis te blijven, gaat Daan elke dag naar zijn werk. Hij werkt op de boerderij van Overkempe en in de papier en kopieerwinkel in Olst. Omdat dit zo goed gaat, is hij een leer-werk traject begonnen bij de papier en kopieerwinkel in het dorp. Hij leert alles wat er te leren valt over werken in de winkel : de kassa bedienen, de producten op datum zetten (spiegelen) en klanten bedienen.  Sinds kort werk Daan 2 dagen bij de Plus in Olst bij de groenteafdeling. Zijn wens is, om ooit helemaal bij de Plus te kunnen gaan werken.

Vertegenwoordiger van cliënten
Sinds 1,5 jaar is Daan lid van de Cliëntenraad van Overkempe. Hij is hier toen voor gekozen. Daan vindt het belangrijk dat alle bewoners goed vertegenwoordigd zijn en hij voelt zich hier erg verantwoordelijk voor. Hij gaat regelmatig samen met zijn cliëntcoach op huisbezoek om van de bewoners van Overkempe te horen, wat er bij hen speelt. Dit neemt hij dan weer mee in de vergaderingen van de cliëntenraad.

Mogelijkheden om te groeien
Voor Daan biedt Overkempe vele mogelijkheden om te groeien. Hij vindt dat iedereen een kans moet krijgen om te leren ontdekken wat zijn of haar mogelijkheden zijn en deze te kunnen ontwikkelen. Daan zit voorlopig nog prima bij Overkempe. Wanneer hij misschien ooit toch ambulant wil gaan wonen, dan wil hij toch steeds verbonden blijven met Overkempe.