Wies ontvangt haar diploma!

Diploma Bediening voor Wies in Lunchroom Markant

Wies van der Heide, heeft uit handen van Bronlaak, haar diploma Medewerker Bediening Horeca ontvangen. Afgelopen dinsdag 3 januari werd dit gevierd met een klein feestje met eigen gemaakte hapjes in Lunchroom Markant in Sint Anthonis. In het bijzijn van de werkleiders, woonbegeleiders en familie van Wies werd nog eens uitgelegd wat de waarde is van de leerwerktrajecten van Bronlaak. De leerwerktrajecten zijn bedoeld voor externe deelnemers die via WMO en participatiewet komen, maar ook voor cliënten van Bronlaak.

Voor mensen die niet naar een MBO opleiding kunnen, maar wel betaald of onbetaald willen werken, is het leerwerktraject Medewerker bediening Horeca in de lunchroom Markant heel geschikt. Zij leren hier de basisvaardigheden voor de bediening. Het gaat niet alleen over de vaktechniek, zoals het uitserveren van eten of de hygiëne regels (HACCP), maar vooral om de omgang met de klanten. Hoe moet je werkhouding zijn in een lunchroom? Kun je tegen een beetje extra drukte? En wat doe je als 20 mensen tegelijkertijd appeltaart willen?

Wies heeft in 1,5 jaar tijd laten zien dat er veel te bereiken is met zo’n traject. Het  heeft een eigen methodiek, en alles wordt in de praktijk aangeleerd onder begeleiding van ervaren vakmensen. Het doel is dat iemand zelfstandiger kan werken in zijn vak, ondanks een beperking. Door de directe resultaten van het leerproces krijgt iemand meer eigenwaarde. Dit is een voorwaarde om een stuk regie over je eigen leven te nemen. Om nieuwe stappen te zetten. Wies wil bijvoorbeeld wil nu ook stage gaan lopen binnen een regulier horecabedrijf in de regio. Andere cliënten van Markant hebben bij Wies de kunst afgekeken en willen nu ook starten met een traject. Bronlaak biedt een veilige leeromgeving. Dit is een andere voorwaarde voor de ontwikkeling van kwetsbare mensen.

Er zijn op Bronlaak nog meer leerwerktrajecten te volgen zoals in de groenvoorziening, de houttechniek, de kaasmakerij of in de winkel/detailhandel. De trajecten zijn enerzijds bedoeld voor cliënten van Bronlaak, zodat ze zich vakmatig kunnen verdiepen binnen de arbeidsmatige dagbesteding. Anderzijds zijn ze uitermate geschikt voor externe deelnemers zoals jongeren die voortijdig van school komen, of mensen vanuit het speciaal onderwijs/PRO. Voor externe cliënten, is het belangrijk, willen ze niet tussen wal en schip vallen, dat ze via een dergelijk traject werknemersvaardigheden leren om een betere overstap naar de arbeidsmarkt te kunnen maken.