hoeve Twente

Hoeve Twente is een werkgebied voor LVG jongeren en jongvolwassenen. Doelstelling van Hoeve Twente, is om de ontwikkelingsmogelijkheden zoveel mogelijk te benutten en zo, een zo groot mogelijke zelfstandigheid te creëren. Het gaat erom, dat de jongeren/jongvolwassene uiteindelijk, met of ondanks zijn beperkingen, een volwaardige plek op de arbeidsmarkt kan innemen.
Door middel van de Invra-methodiek proberen we te ontdekken waar talenten en interesses liggen om deze te kunnen helpen ontwikkelen. Hoeve Twente biedt diverse projecten aan in werkgebieden als bosbouw/houtbewerking, dierverzorging, horeca, creatief en in de groenten/kruidentuin.

Voor Hoeve Twente geldt dat het werken centraal staat met de kwaliteiten en mogelijkheden van elke jongere. Iedere jongere heeft zijn eigen verantwoordelijkheid en taken. Er wordt op Hoeve Twente gestreefd naar een leertraject, met als (mogelijk) uiteindelijk doel: zelfstandig, (betaald) werken voor een baas in de maatschappij. Jongeren worden gestimuleerd om hun talenten zoveel mogelijk te ontplooien.

Er worden biologisch dynamische kruiden, groenten en fruit verbouwd door de jongeren. Het aanbod is altijd wisselend en seizoensafhankelijk. Daarnaast worden er op vraag verse soepen, maaltijden of lunches verzorgd, samengesteld met de verse producten uit de moestuin. Ook worden de producten uit de moestuin verwerkt tot verkoopbare producten, zoals appelmoes of jam. In de kippenren worden kippen gehouden die dagelijks verse vrije uitloop eieren leggen. Naast kippen, zijn er ook varkens, shetlandpony’s en geiten die dagelijks verzorgd moeten worden. De jongeren zijn hiervoor verantwoordelijk.

Jongeren zorgen voor het onderhoud van de bossen rondom Hoeve Twente. Het hout dat verkregen wordt, wordt gekloofd en verkocht. Daarnaast wordt van een gedeelte van het hout (op vraag) verwerkt tot accessoires en /of tuinmeubelen (o.a. tafels, stoelen, plantenbakken). In het creatief ambachtelijk gedeelte van Hoeve Twente wordt gewerkt met eerlijke, pure producten: hout, wol vilt. Deze producten worden verkocht in het verkooppunt. Jongeren met een affiniteit voor technische zaken, kunnen naar hartenlust sleutelen aan verschillende apparaten en machines die op Hoeve Twente worden gebruikt en ook onderhouden moeten worden.

Het verkooppunt voor de verschillende is een aparte ruimte die gemaakt is door de jongeren en waarin zij zelf verantwoordelijk zijn voor indeling, aanvulling en verkoop van producten.