De koekjesbakkers van Overkempe

Zorg vermengd met vakmanschap!

P1010508

Oei, wat ruikt het lekker als ik binnen kom in de bakkerij van Overkempe in Boskamp. Er zijn speculaasjes gebakken en ze komen net uit de oven. Ik heb een gesprek met de twee bakkers van Overkempe, Evert Jan Huissoon en Manno van der Sluis. Zij combineren vakmanschap met zorg, of is het zorg met vakmanschap?

“Dat is precies waar het om draait,” aldus Evert Jan: “ik ben bakker, maar mijn hoofdtaak is het begeleiden van de bewoners. Er komen er zo’n 15 op een dag, ieder met zijn talent en met zijn beperking. Daaromheen laten we de bakkerij draaien”.
Manno is nog niet zo lang in dienst. Hij is zijn carrière begonnen als bakker en werkt dus nu ook in de zorg. Manno: “Dat maakt het werk heel erg leuk. Je moet zowel de koekjes als de bewoners in de gaten houden. Samen zorgen we voor goede producten.”

De koekjes van Overkempe worden door diverse bedrijven afgenomen zoals de Driekant, Nu Nu, een biologisch dynamische Groothandel en de Plus. Daarnaast worden ze ook verkocht in de winkel van Overkempe in het Holstohus en bij de bakkerij. Per week komen er gemiddeld 300 kg koekjes uit de oven.

De bewoners van Overkempe die in de bakkerij werken verschillen in leeftijd (jongste 20 en oudste 68 jaar) en in niveau. Er werkt een gemêleerde groep waarbij een ieder zijn/haar eigen taak heeft, afhankelijk van ieders talent. Ook de sociale kant wordt zeker niet vergeten. Samen werken aan een eindproduct vraagt samen werken en accepteren dat de één zijn talent hier heeft en een ander zijn talent ergens anders.  Naast 15 bewoners werken er dagelijks 3 begeleiders in de bakkerij.

Het proces van koekjes bakken is volgens Evert Jan een overzichtelijk proces voor de bewoners. “We maken deeg, vormen daar koekjes van, ze komen uit de oven, worden verpakt en naar de klant gebracht. De bewoners kunnen meewerken van begin tot eindproduct in een tijdsbestek dat is te overzien.” Manno: “Daarnaast werken wij op bestelling. Er wordt via de bakkerij veel brood besteld dat gebakken wordt door een biologische bakker. Bewoners snijden en verpakken dit brood. Dit is een mooie ochtendklus voor een groepje bewoners. Daarnaast bakken wij zelf appeltaart en worteltjestaart op bestelling. De bestellingen worden afgehaald in de winkel. Ook het afrekenen met klanten behoort tot de dagbesteding.”

En dat ze daar goed in zijn ondervind ik zelf, wanneer ik bij het weggaan nog even twee pakjes koekjes koop. De keuze is reuze en ik word met alle liefde geholpen bij het maken van mijn keuze. Van diverse kanten heb ik inmiddels vernomen dat de appeltaart van Overkempe heerlijk is, dus bij een volgende verjaardag weet ik de bakkerij te vinden!

Meer informatie over dagbesteding bij Overkempe? Over de heerlijke koekjes en taarten? Een bestelling plaatsen? Dit alles kan via tel: 0570 565500 of via de e mail: overkempe.bakkerij-winkel@deseizoenen.org