Verhalen van cliënten: het verhaal van Michel

Michel is een man van 45 jaar. Hij woont sinds zijn 20e bij Overkempe.

Van wonen in een groep naar meer zelfstandig!
Michel herinnert zich, dat toen hij bij Overkempe kwam wonen, hij altijd mee at in de groep. Alles werd voor hem geregeld : de was, boodschappen doen en de afwas. Inmiddels woont Michel veel meer op zichzelf. Hij eet nu zelfstandig en soms met de groep mee. Dit is dan wanneer hij dat zelf wil. Boodschappen doet hij zelf, dan gaat hij er alleen op uit. Hoewel het misschien wel fijn is, dat iemand de afwas en was doet voor hem, doet hij deze gewoon zelf. Hij kan prima voor zichzelf zorgen.

Van groenvoorziening naar de houtwerkplaats
Toen Michel bij Overkempe kwam, werkte hij bij groenvoorziening. Er begon een kleine zoektocht naar werkplaatsen, waar hij zich het best zou kunnen ontwikkelen. Hij kwam bij het metaal terecht, wat op gegeven moment gecombineerd werd met de houtwerkplaats.  Inmiddels werkt hij al een hele poos bij het hout en wil voorlopig niets anders meer. Hij heeft zoveel geleerd de afgelopen jaren. Hij kan met verschillende machines werken.  Voor de schuurband, lintzaag, afkortmachine en schaafbank draait hij zijn hand niet meer om. “Natuurlijk moet je wel goed opletten, dat je vingers nergens tussen komen” , zegt hij. Michel vindt het schuurwerk aan de werkbank het leukst. Op het moment is hij met veel plezier bezig aan speelgoed pinguïns. In de foyer bij de grote zaal in het Dorpshuis staan sinds kort houten tafels, waar Michel aan mee heeft gewerkt. Daar is hij apetrots op en wil ze aan iedereen laten zien. Ze zijn dan ook heel mooi geworden.

Cliëntenraad
Michel is al een poos lid van de cliëntenraad van Overkempe. Hij vindt het heel belangrijk, dat hij bewoners van Overkempe mag vertegenwoordigen en mee kan praten over zaken, die Overkempe aangaan. Hij vertelt, dat wanneer hij iets bespreekbaar wil maken, dat dit mogelijk is. Niet alleen in de cliëntenraad, maar ook in zijn woonhuis of op de houtwerkplaats. Er wordt goed naar hem geluisterd en hij wordt serieus genomen. Dat vindt hij heel belangrijk.

Michel heeft het goed op Overkempe. De plek is prachtig, ligt mooi buiten en zijn huis is ook erg fijn. Hij is er trots op hier te mogen wonen en werken en denkt er niet aan hier weg te gaan.