vrijwilligers

Onmisbaar: Vrijwilligers!

Bronlaak heeft zo’n 155 vrijwilligers die zich inzetten voor volwassen  mensen met een verstandelijke beperking die op Bronlaak wonen. Hun inzet varieert in aantal uren en taken. Sommigen zetten zich eens per maand  als maatje in voor een vaste bewoner, anderen leveren wekelijks een bijdrage binnen een woonhuis of begeleiden een groep naar of tijdens een vrijetijdsactiviteit. Al die vrijwilligers zijn even waardevol. Ze zijn onmisbaar binnen de gemeenschap van Bronlaak, net zoals vrijwilligers in een dorp onmisbaar zijn.

Toos Brienen werkt al sinds 1996 jaar op Bronlaak. In diverse functies, maar sinds een een aantal jaren is ze ‘coördinator vrijwilligerswerk’. Toos heeft de eerste contacten met de vrijwilligers en maakt ze wegwijs binnen Bronlaak. “Vrijwilligerswerk doen levert je heel veel op”, vertelt Toos. “Maar dan moet er wel een match zijn tussen wat een vrijwilliger wil en wat de organisatie nodig heeft. Iedereen moet er blij van worden. Daarom is het belangrijk om een open gesprek te voeren met iemand die vrijwilliger wil worden. Ik wil de vrijwilliger echt begeleiden naar een taak die past bij wat de vrijwilliger leuk vindt en wat mogelijk is binnen de tijd die de vrijwilliger beschikbaar heeft. Overigens is elk uurtje meegenomen. We kunnen sommige bewoners al heel blij maken met een maandelijks uitstapje van een paar uurtjes bijvoorbeeld.”

Toos: “We zijn doorlopend op zoek naar vrijwilligers. Op dit moment is er vooral vraag naar de zogenaamde ‘maatjes’. Sommige bewoners hebben helaas niemand om leuke dingen mee te doen. Dan gaat het vaak om hele gewone dingen als ergens een kopje koffie gaan drinken, een stukje fietsen, een potje schaken, een film kijken, muziek luisteren. Een vrijwilliger die dit met hen kan gaan doen voegt heel veel kwaliteit van leven toe voor de cliënt. Natuurlijk kijken we dan vooraf of er een klik is tussen vrijwilliger en bewoner. We willen graag dat het contact voor beide partijen als waardevol wordt ervaren. ”

Wat mag je eigenlijk verwachten als je vrijwilliger wordt op Bronlaak? “Je komt in een warm bad terecht”, zegt Toos meteen. “De gemeenschap Bronlaak zal je welkom ontvangen. Je doet wat voor een ander en daar krijg je veel dankbaarheid voor terug. Je voegt kwaliteit van leven toe aan het leven van mensen met een verstandelijke beperking. En je gaat echt deel uitmaken van onze gemeenschap, of 8e kerkdorp van Sint Anthonis, zoals de burgemeester het ook wel noemt. We liggen wat verscholen in het bos, maar ons prachtige ‘dorp’ is openbaar voor iedereen. Als je op Bronlaak rond loopt, dan voel je meteen dat het een bijzondere plek is. Dus kom het gewoon eens ervaren!”

Interesse in vrijwilligerswerk op Bronlaak? Neem dan contact op met Toos Brienen via telefoonnummer 0485 – 388 953 of via tbrienen@deseizoenen.org.

Vrijwilligers ontvangen een reiskostenvergoeding voor woon-werk van € 0.29 per kilometer en zijn verzekerd. Je ontvangt ondersteuning naar wens. Er wordt van vrijwilligers een VOG (verklaring omtrent gedrag) gevraagd. Het aanvragen daarvan wordt vergoed.