tuinderij De Kiem

 

Tuinderij de Kiem is een zorg tuinderij waar groenten, klein fruit en kruiden worden geteeld. Het is de oudste tuinderij  binnen de antroposofische volwassenenzorg in Nederland en ligt op een bijzonder mooie plek: Bronlaak in Oploo (gemeente Sint Anthonis).

 

Oudste werkgebied
Tuinderij de Kiem is het oudste werkgebied van Bronlaak en is ooit opgezet om Bronlaak, als gemeenschap, te kunnen voorzien van voedsel. Bronlaak is sinds het begin van haar bestaan steeds gegroeid en de tuinderij groeide al die jaren mee. De oppervlakte, het aantal gewassen en het aantal medewerkers groeiden samen met Bronlaak om aan de vraag te kunnen blijven voldoen.

Leren van elkaar
Het samenwerken is een belangrijk onderdeel van het werken op zorgtuinderij de Kiem. Dit geeft de mogelijkheid om van elkaar te kunnen leren. En wat de ene medewerker niet kan, kan een ander wel. Zo vullen wij elkaar aan en wordt op deze manier al het werk gedaan.

Producten
De tuinderij levert groenten, klein fruit, kruiden en thee aan winkel Bronlaak. Ook bevoorraden wij de Keuken en Lunchroom Markant met heerlijke dagverse groenten en fruit. De producten van zorgtuinderij de Kiem zijn van hoogwaardige kwaliteit en de medewerkers werken iedere dag hard om deze kwaliteit te waarborgen. Er worden wel  75 soorten kruiden en 45 verschillende soorten groenten geteeld waaronder vele vergeten groenten.

 

20150415_120139De Waterman 04LR

Werken volgens de landbouwmethode die door Rudolf Steiner is ontwikkelt
Tuinderij de Kiem teelt op een natuurlijke manier . Dit betekent dat er geen synthetische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en er wordt  gestreefd naar een gesloten kringloop. Er worden  bijvoorbeeld geen meststoffen van buitenaf ingekocht; in plaats daarvan wordt de mest van de koeien van Bronlaak gebruikt. Er wordt gewerkt met compostpreparaten om het kosmische en het aardse met elkaar te verbinden. Ook wordt het zaai- en oogstschema aangepast op de invloeden vanuit de kosmos. Het werken volgens deze landbouwmethode wordt middels een collegiale toetsing begeleid door de biologisch dynamische vereniging .

Werk voor iedereen
Veel werk wordt in groepsverband gedaan maar er is ook de mogelijkheid om zelfstandig te werken, door de ruimte die de tuinderij biedt. Zorgtuinderij de Kiem kweekt ook plantgoed op voor derden en zijn een erkend leerwerkbedrijf. Sommige medewerkers leren over het verwerken van kruiden, of groeien in hun kennis van de planten, of bijvoorbeeld de bemesting. Anderen leren te lopen met een kruiwagen of leren het gereedschap te hanteren. Op tuinderij is er werk voor iedereen. Voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bestaat er de mogelijkheid om een leerwerktraject te volgen.

Tuinderij De Kiem is onderdeel van het agrarisch zorgbedrijf van Bronlaak in Oploo (gemeente Sint Anthonis).