de linnendienst

Bij de Linnendienst wordt alle was gedaan voor de bewoners van Bronlaak. Iedere dag worden honderden kilo’s was, gewassen, gedroogd, gevouwen en terug gebracht naar de huizen. Werken in de dienstverlening is vaak hard werken toch is de Linnendienst een warme omhullende werkplek binnen de dienstverlening op Bronlaak.

Warmte en regelmaat
De aard van het werk op de Linnendienst, maakt dit werkgebied een beschermde en omhullende plek. Het werkgebied straalt warmte en gezelligheid uit, maar er is ook duidelijkheid en regelmaat. Dit is voor veel medewerkers van de Linnendienst erg fijn. De Linnendienst is een beschermd werkgebied, maar er wordt hard gewerkt om alle was die binnen komt weer schoon en netjes terug te brengen naar de huizen.

Wassen en drogen
Het hele proces begint wanneer ze de was in grote waszakken binnenkrijgen. Wanneer de vieze was binnenkomt wordt de was eerst gewogen. Daarna sorteren de medewerker van de Linnendienst de was op soort en kleur. Dus alle spijkerbroeken apart, truien apart en dan alles kleur bij kleur. In grote machines wordt de vuile was gewassen en gedroogd.

Wasgoed
De medewerkers van de Linnendienst wassen alle bovenkleding van de bewoners van Bronlaak. Ook de witte werkjassen van de kaasmakerij, de theedoeken van de keuken en Foyer en de koksbroeken van de Keuken worden hier gewassen en gestreken. De werkgebieden brengen hier hun handdoeken en theedoeken. De medewerkers van de Linnendienst zorgen ervoor dat alles gewassen, gedroogd en gevouwen wordt. Er is zoveel was dat een deel hiervan wordt gewassen door een externe wasserette.

Vouwen en strijken
Nadat de was schoon is, wordt deze vervolgens netjes uitgelegd. Broeken bij broeken, en truien bij truien enz. Hierna wordt de was opgevouwen. Alle knoopjes worden geknoopt en waar nodig wordt de was gestreken. Daarna wordt de was gesorteerd op naam en woonhuis. Lezen is belangrijk als de was in de bakken gelegd moet worden, maar voor vele andere taken zijn er picto’s .

Service
Ook zetten de medewerkers van de Linnendienst weer knoopjes aan kleding en in samenwerking met een vrijwilliger worden ook de naamlabeltjes in kleren gezet. Werken in bij de Linnendienst is bijzonder werk. Alle was van Bronlaak gaat door de handen van de medewerkers van de Linnendienst.