Triton

 

 

Triton is een warm, omhullend en veilig binnenwerkgebied. De medewerkers van de Triton maken hier kaarsen, sjaals en jaartafeldoeken. Creativiteit, kleurgebruik en de beleving van kleur staan in dit werkgebied centraal.

 

 
Kaarsenmakerij
Medewerkers van de Triton gebruiken twee verschillende technieken om kaarsen te maken. Er worden bijenwas kaarsen gedompeld; een techniek waarbij een lont keer op keer in hete was wordt gedompeld om zo, laag voor laag, een kaars op te bouwen. En er worden kaarsen gegoten van koolzaad-was. Deze was wordt door de medewerkers van de Triton verwarmt, gekleurd, in brokjes gebroken en gegoten om zo kleurrijke kaarsen te produceren.

Zijde
Naast de het dompelen en gieten van kaarsen, wordt er ook geschilderd op de Triton. Er worden sjaals en jaartafeldoeken gemaakt door middel van nat in nat schilderen. Hierbij wordt zijdeverf in combinatie met water opgebracht zodat strakke lijnen vervagen en er prachtige kleurovergangen kunnen ontstaan. Ook gebruiken de medewerkers van de Triton batik technieken voor het kleuren van sjaals, een oude techniek waarmee patronen kunnen worden aangebracht.

Sirius
De Triton is samen met de Weverij, de Sirius. Dit is een van de oudste werkgebieden van Bronlaak. De Sirius is een omhullende werkplaats waarin veiligheid erg belangrijk is, dit zie je terug in zowel de Triton als de Weverij.

Vaardigheden
De Triton is een werkgebied waar medewerkers met allerlei niveaus aan het werk kunnen. Er wordt op dit werkgebied een beroep gedaan op je creativiteit en je motoriek. Dit kan op ieders niveau worden aangepast. Sommige medewerkers breken harde was in kleine bruikbare stukjes, anderen kunnen zelf kaarsen dompelen.

Groepsactiviteiten
Op dit kleurrijke werkgebied wordt veel waarde gehecht aan rust, omhulling en ritme. Bij het dompelen van kaarsen in de warme was komt dit allemaal samen. Om het gevoel van veiligheid te kunnen bieden moet er een goede sfeer zijn in de groep. De medewerkers van de Triton zorgen voor deze goede sfeer; door individueel op de bewoners af te stemmen en daarnaast ook dingen als groep te ondernemen.