Zorgboerderij Ard Lea

Zorgboerderij Ard Lea is een woon- en werkgebied in één, en is gelegen net buiten het Bronlaak terrain aan de Tweede Stichting in Oploo (gemeente Sint Anthonis). Er zijn binnen- en buitenwerkzaamheden, dit maakt Ard Lea een afwisselend werkgebied. Dit werkgebied richt zich in het speciaal op zelfstandigheid en het ontwikkelen van individuele kwaliteiten. De werkzaamheden op Ard Lea zijn gericht op het stimuleren van medewerkers op weg naar zelfstandigheid.

Klein fruit
Op zorgboerderij Ard Lea wordt voornamelijk klein fruit verbouwd zoals bessen, aardbeien en bramen. De planten en struiken worden geplant, verzorgd en later worden de rijpe vruchten geoogst. Van dit kleinfruit maken de medewerkers van Ard Lea jam en sap dat te koop is in Winkel Bronlaak. Ook in het Cultureel Café wordt sap van Ard Lea geschonken.

Werkzaamheden binnen
Naast het werk op de akkers worden er binnen ook werkzaamheden verricht. De medewerkers van Ard Lea pellen walnoten en zagen kachelhout voor hun eigen kachel. Daarnaast wordt er wol gekaard voor de weverij; deze gebruiken de schone bruikbare wol in hun producten. Ook wordt er voor de medewerkers van zorgboerderij Ard Lea gekookt. Zelf koken is een eerste stap naar zelfstandigheid.

 

Biologisch-dynamische landbouw
Zorgboerderij Ard Lea heeft een Demeter keurmerk en is daarmee een biologisch-dynamische boerderij. Dit betekent dat ze geen bestrijdingsmiddelen gebruiken en een gesloten kringloop verzorgen. Ook wordt het zaai- en oogstschema aangepast op de invloeden vanuit de kosmos. Kijk voor meer informatie op de website van de vereniging van biologisch-dynamische landbouw.

Zelfstandigheid
Ard Lea is een werkgebied waar wordt gewerkt aan het opbouwen van zelfstandigheid. Niet alleen de medewerkers van Ard Lea worden gestimuleerd om zelfstandig te worden. Ook het werkgebied Ard Lea is een zelfvoorzienend boerenbedrijf. De medewerkers van zorgboerderij Ard Lea hebben de mogelijkheid om hun eigen moestuintje te beginnen, dat ze zelf aanplanten en onderhouden.

Individuele projecten
Door de lage productiedruk is er de ruimte om nieuwe dingen te proberen en daarmee kwaliteiten uit te bouwen. Zoals koken, klussen en het verzorgen van de kleine veestapel. Het belangrijkste is het opdoen van succeservaringen op kleine schaal en daardoor zelfvertrouwen te ontwikkelen. Op zorgboerderij Ard Lea werken een aantal dagdelen per week enkele vrijwilligers mee. Met hen werken de medewerkers vaak op individuele basis aan projecten. Ard Lea is een werkgebied waar de individualiteit van de medewerkers centraal staat en waar de werkzaamheden hier op zijn toegespitst.

Zorgboerderij Ard Lea is onderdeel van het agrarisch zorgbedrijf van Bronlaak in Oploo (gemeente Sint Anthonis).

20150512_114506