het Bakhuys

In het Bakhuys wordt gebakken en gekookt, dit prikkelt de zintuigen. Wanneer je taart bakt of wanneer je groente snijdt, komen er vele geuren vrij. Door middel van bakken en koken, zorgen de medewerkers van het Bakhuys dat werken voor iedereen een beleving wordt.

 

Dagbesteding
Het Bakhuys biedt arbeidsmatige dagbesteding aan, gericht op de zintuigelijke beleving van de medewerkers. Niets prikkelt de zintuigen zo, als het bereiden van eten. Hier ervaren de medewerkers van het Bakhuys het proces van koken en bakken en zijn bij alle stappen betrokken. Voor sommigen betekent dit dat ze alle bakvormen invetten en voor anderen is het ervaren van geur al een beleving op zich.

Koken
Op het Bakhuys hangt een huiselijke sfeer; dit komt mede doordat er iedere dag wordt gekookt. De medewerkers van het Bakhuys bereiden samen dagelijks een warme avondmaaltijd voor de bewoners van het Veerhuis, het logeerhuuis op Bronlaak

Bakken
Het Bakhuys bakt brood voor het Veerhuis en ze leveren vier maal per week verschillende soorten brood aan winkel Bronlaak. Ook maken ze gebak op bestelling. Bijna alle verjaardagen van de bewoners van Bronlaak worden tegenwoordig gevierd met gebak van het Bakhuys. Alle taarten, broden en gebak zijn gemaakt met zoveel mogelijk biologische ingrediënten. Om alle baksels te laten lukken is concentratie nodig, dit wordt dan ook stapje voor stapje ontwikkeld.

Rolstoelen
Op het Bakhuys werken enkele medewerkers die in een rolstoel zitten. Voor deze groep is het extra belangrijk om af en toe naar buiten te kunnen. Daarom wordt er op het Bakhuys veel gewandeld. Minimaal een keer, en als het even kan twee keer per dag maken zij een wandeling met de gehele groep.

Verantwoordelijkheid
Voor medewerkers die niet in een rolstoel zitten is dit een goede oefening in verantwoordelijkheidsgevoel. Zij mogen de rolstoel van een ander duwen en zijn daarmee even verantwoordelijk voor die ander. Dit komt in meer werkzaamheden terug: het rondbrengen van de broden is bijvoorbeeld een terugkerende taak waar iedere dag één medewerker verantwoordelijk voor is.