Obilot


Obilot is een buitenwerkgebied, gesitueerd op een bijzondere plek op het Bronlaakterrein: een open vlakte van heide omhuld door bossen. Obilot biedt een veilige plek om een eerste werkervaring op te doen en talenten te ontwikkelen. De intense beleving van de seizoenen, de ruimte en de aangeboden dagstructuur maken Obilot tot een plek waar mensen zich in hun eigen tempo kunnen ontplooien. Obilot is een werkgebied waar op maat een antwoord wordt gegeven op bijzondere zorgvragen.

 

Obilot is opgedeeld in drie subgroepen met een verbindende gemeenschappelijke tuin. In de centrale tuin is ruimte voor enige mate van flexibiliteit.

Kachelhout
De grootste van de drie groepen houdt zich voornamelijk bezig met het produceren van kachelhout. Bosgroep Sylvester levert hout aan, uit de omgeving. Dit hout wordt door Obilot gezaagd, gekloofd en opgestapeld om te drogen. Voor velen is dit een vanzelfsprekende en eenvoudige taak, maar voor veel mensen werkend bij Obilot een taak die langdurig geoefend moet worden voordat deze uiteindelijk zelfstandig uitgevoerd kan worden. Begeleiders van Obilot hebben veel ervaring met het geduld dat nodig is om een zeer trage leerweg te begeleiden, vaak leidend tot verbazend resultaat. Naast het bewerken van kachelhout, onderhoudt een gedeelte van de groep de vele looppaden en sloten in de omliggende bossen.

Compost
Een tweede klein groep maakt compost voor siertuin ‘t Hof. Voor deze groep wordt een prikkelarme werkomgeving gerealiseerd. Het hele jaar door wordt gewerkt aan het verzamelen, omscheppen en leveren van compost van een goede kwaliteit, dat uiteindelijk verwerkt wordt op het gehele Bronlaakterrein. Om de korte spanningsbogen van de mensen die hier werken te compenseren wordt tussen de werkzaamheden door veel gewandeld in de prachtige omgeving.

Producten
Het derde groep is ook klein bezet en enigszins prikkelarm, hier werken mensen met talenten in het gebruik van hun fijne motoriek en worden veel verschillende producten gemaakt die in de Bronlaak winkel, ‘De Waterman,’ worden verkocht. Zonder gebruik van machines wordt de schoonheid en verscheidenheid, van de vormen en kleuren, van de natuur blootgelegd in de vorm van prachtige bruikbare of decoratieve producten. Door de afwezigheid van enige vorm van productie druk blijft veel ruimte over voor de persoonlijke ontwikkeling.

Seizoenen
Obilot is gevestigd op de hei van Bronlaak. Omsloten door bos biedt deze hei een veilige plek om te werken. De hei biedt de medewerkers van Obilot veel ruimte en rust. Hier is niks anders te horen dan de geluiden van de natuur. In zomer en winter, met zon en met regen wordt er buiten gewerkt. De wisseling van de seizoenen wordt op Obilot intens beleefd.