potterij

Op de Potterij wordt door middel van verschillende technieken potten, schalen, vazen en servies, gemaakt van klei. Vakmanschap en creativiteit komen hier samen. De medewerkers van de Potterij zijn stuk voor stuk vakmensen!

potterij 2

Bolletjes
Wanneer je op de Potterij begint, begin je met de simpelste techniek: bolletjes draaien tussen beide handen, deze worden daarna in een mal gedrukt. Hiervan worden prachtige schalen gemaakt. De schalen worden in vochtige toestand met engobes beschilderd, dit is een soort pottenbakkersverf.

Rolletjes
Wanneer je de techniek met de bolletjes onder de knie hebt, kun je proberen om vazen op te bouwen uit rolletjes klei. Laag voor laag worden er strengetjes klei op elkaar gelegd en vast gezet. Medewerkers van de Potterij kunnen met deze techniek vazen en potten in allerlei vormen en maten maken.

Servies
Om servies te maken is het belangrijk om snel te kunnen produceren, hiervoor leren de medewerkers van de Potterij andere technieken. De eerste techniek is het gieten van klei. De klei wordt in een mal gegoten en hierdoor kunnen snel veel gelijkvormige producten worden gemaakt. Ook worden er medewerkers opgeleid om servies te maken met de draaitafel. Hierbij staat de klei op een draaiende plaat. Er is vakmanschap voor nodig om gelijke eindproducten te maken.

Drogen en bakken
De werkstukken moeten goed drogen alvorens ze in de oven gaan. De eerste stook, maakt het product klaar voor het glazuren. Het glazuur wordt door de medewerkers van de Potterij aangebracht doormiddel van dompelen, spuiten of met een kwast. De tweede stook is de glazuur stook, hierdoor wordt het glazuur uitgehard. kwaliteit noemen we “steengoed” wat wil zeggen dat het heel hard is geworden en ook buiten kan staan in de winter en zelfs vaatwasmachine bestendig is.

Scholing
De potterij heeft een opleiding ontwikkeld, specifiek gericht op de wensen en vaardigheden van de medewerkers. Het hele jaar door wordt gewerkt aan het verfijnen van de technieken. Veel medewerkers van de Potterij werken zelfstandig aan hun eigen werkstukken.

Verkoop
Wanneer de producten klaar zijn, worden de producten verkocht in de winkel de Waterman. Ook worden werkstukken op verkoop-exposities getoond. Klanten met speciale wensen kunnen, in overleg, een bestelling doen.

20150415_115621