historie

historie hoeve

Hoeve Corisberg (Hoeve Caldenborn) wordt al in 1371 genoemd als Keur-Keuls leengoed en stamgoed van het geslacht Caldenborn of Van Caldenborch. Zij is schilderachtig gelegen tegen de helling van het dal van de Caumerbeek.

De hoeve heeft de in Limburg veel toegepaste vorm: een gesloten bebouwing rondom een binnenplaats. Op de zuidwesthoek bevindt zich het zeventiende-eeuwse L-vormige woongedeelte, waarvan de begane grond is opgetrokken uit Kunradersteen en de verdieping in baksteen met speklagen en hoekblokken van mergel. In de zeventiende eeuw werd ook de rest van de zuidgevel vernieuwd door toepassing van mergel.

De inscriptie uit 1768 in de puntgevel van het woonhuis wijst op een verbouwing uit dit jaar. Hierbij werden de segmentboogvensters en de schoorsteenmantels in Lodewijk XIV-stijl aangebracht. Onder het woongedeelte bevindt zich een kelder met een ellipsbooggewelf. Dit is het oudste gedeelte van de hoeve Corisberg. De bakstenen muur aan de oostzijde stamt uit het eerste kwart van de negentiende eeuw. De stal, zoals het jaartal vermeldt, uit 1780.