cultuur

 

Verdandi is een zorgboerderij met drie verschillende woon/werk locaties. Ons werken met mensen is geïnspireerd op antroposofische ideeën. Antroposofie is heel kort gezegd : verbindingkunst. Verbinding in al zijn facetten: verbinding tussen mensen, tussen locaties, tussen hemel – aarde, tussen hoofd – hart – handen, tussen heden – verleden – toekomst, tussen binnenwereld – buitenwereld en tussen wonen – werken – buitenwereld.

 

Hoe verbind je de mensen van drie woon/werkplekken op verschillende locaties met elkaar, met hun omgeving en met zingeving? Hiervoor is o.a. cultuur een prachtig bindmiddel. Bij cultuur horen bijvoorbeeld de jaarfeesten, een nieuwsbrief, een cursus antroposofie en de seizoentafels.

De jaarfeesten zijn feesten door het jaar heen, gebaseerd op oude heidense natuurrituelen gecombineerd met de christelijke feesten, zoals Kerst, carnaval, Pasen en Hemelvaart.

20150624_124002

Doordat deze feesten met een bepaalde regelmaat door het jaar plaatsvinden, kunnen zij een houvast vormen voor onze bewoners en dagbesteders in de tijdsspanne van een jaar. Alle medewerkers en cliënten van elke locatie zijn dan aanwezig. Het zijn daarom ontmoetingsmomenten, waarin gezamenlijk iets wezenlijks wordt gevierd. Dit verbindt mensen met elkaar, met het jaar, met de natuur en met iets religieus.

Hel 10-1

De jaartafels brengen een stukje natuur van buiten naar binnen door bv narcissen in het voorjaar of een klomp met stro en een wortel met Sinterklaas op de tafel te plaatsen. Elk seizoen en elk jaarfeest heeft zijn eigen karakter en kwaliteit. Dit wordt zichtbaar gemaakt op de seizoentafels, die op elke locatie te vinden zijn als een centraal punt in de ruimte. Hierdoor wordt de natuur buiten verbonden en met het leven in huis. Ook de jaarfeesten worden op deze manier verbonden met de natuur.

Doordat alle locaties betrokken zijn bij cultuur, dragen allen evenveel bij aan het verzorgen en onderhouden van de vele verbindingen die er binnen Verdandi bestaan.