Tuin

tuin 2

Bij het erf van de Groote Modderkolk ligt een grote moestuin. Hier worden de groenten, kruiden en bloemen geteeld om zelf op te eten, in de vaas te zetten en voor de verkoop in de landwinkel op het erf. Het streven is om veel verschillende soorten groenten te telen, zodat een gevarieerd menu op tafel komt te staan. Ook proberen we zolang mogelijk, dus ook in de winter uit eigen tuin te eten. Daarom maken we jam en compote van het fruit. De groenten worden ingevroren, in zand bewaard of we maken zuurkool, afhankelijk van de groentesoort. De kruiden worden gedroogd of op olie gezet.

Al het werk dat hiervoor moet worden verzet doen we met de tuingroep. Hierin werken deelnemers en begeleiders samen om de tuin er verzorgd uit te laten zien en de producten te zaaien, oogsten en te verwerken. Omdat we alles zelf doen, zijn de werkzaamheden zeer gevarieerd. De ene dag staan we te spitten, de volgende dag bouwen we een composthoop op, zitten we kool te snijden om zuurkool te maken of staan we te schoffelen.

Elk seizoen heeft zijn specifieke werkzaamheden. Als voorbeeld: in het voorjaar moet er veel gezaaid worden, in de zomer gewied, in het najaar geoogst en verwerkt en in de winter gespit of geploegd. Hierdoor en door het veel buiten zijn, leven we nauw samen met de verschillende seizoenen.