Viering van Sint Jan

Vanuit de onze antropofische inspiratie, vinden we jaarfeesten belangrijk. Mensen worden zich bewust van het jaarverloop en de verbondenheid met de natuur, omgeving en elkaar wordt gestimuleerd.

In de week van 24 juni vieren de de locaties ieder op hun eigen manier Sint Jan met onze bewoners! Het is de tijd van de aloude zonnewende en midzomer(nacht)feesten met de ingrediënten vuur, zang, dans, spel en beweging. Onze bewoners genieten daar echt van!

Sint Jan markeert het begin van een nieuwe periode in het jaar, de rijpingstijd. We zijn de tijd ingegaan van het toenemende licht. De kracht van de zon hielp de sapstroom in beweging te  laten komen en liet de natuur groeien en bloeien. De zon bereikt op 21 juni haar hoogste punt en dan volgt er een ommekeer. Hoewel de temperatuur in de Sint Janstijd zal stijgen, zal het licht langzaam gaan afnemen. De kracht van de zon laat iets nieuws ontstaan, de rijping. De gerijpte vruchten zullen wat later in het jaar op aarde gaan vallen. In die vruchten bevindt zich een kern en elke kern draagt de mogelijkheid van een nieuw leven in zich. Ook wij als mens gaan een rijpingstijd in. Velen van ons zoeken de zon op. Er begint een vakantieperiode, een zeker rustperiode. We laten het dagelijks leven even los, zoeken rust om de balans op te maken waardoor we de mogelijkheid krijgen hernieuwde besluiten te nemen. We laten ideeën rijpen, we laten ons inspireren. Na de vakantie kunnen we weer fris van start. Velen van ons komen gerijpt en gegroeid vanuit de rust, terug met een kern/pit vol inspiratie nieuw leven, overwegingen en ideeën.

 

SintJanextra